Så här fungerar annonser

Vi säljer inte dina personliga uppgifter till någon.

En stor del av vår verksamhet bygger på att visa annonser, både på Googles tjänster och på webbplatser och mobilappar som samarbetar med oss. Annonserna hjälper till att hålla våra tjänster gratis för alla. Vi använder data för att visa annonserna, men vi säljer inte personliga uppgifter som namn, e-postadress och betalningsuppgifter.

Vi använder data för att visa relevanta annonser

Vi försöker att visa användbara annonser med hjälp av data som har samlats in från dina enheter, inklusive dina sökningar, din plats, webbplatser och appar som du har använt, videor och annonser du har sett samt personliga uppgifter som du har gett oss, såsom åldersgrupp, kön och ämnen som du är intresserad av.

Beroende på om du är inloggad och dina inställningar för annonser, ligger din data till grund för annonserna du ser på dina enheter. Om du besöker en resewebbplats på din jobbdator kanske du ser annonser om flygbiljetter till Paris på telefonen senare på kvällen.

Annonsörerna betalar endast för annonser som visas eller som någon klickar på

När annonsörerna kör annonskampanjer genom oss betalar de för hur bra det går för annonserna – inte för personliga uppgifter. Detta kan innefatta varje gång någon visar eller klickar på en annons, eller agerar efter att ha sett en annons genom att t.ex. ladda ned en app eller fylla i ett frågeformulär.

Vi visar annonsörerna hur bra deras kampanjer har fungerat

Vi ger annonsörerna data om hur det har gått för deras annonser, men vi gör det utan att avslöja några personliga uppgifter. Vi ser till att dina personliga uppgifter hålls skyddade och privata under alla steg i annonsvisningsprocessen.

Så här fungerar annonser på Googles tjänster och partnerwebbplatser

Vi använder data för att visa annonser som är användbara för dig, oavsett om de visas på Googles tjänster eller på webbplatser och mobilappar som samarbetar med oss.

Olikfärgade cyklar i ett webbläsarfönster

Så här fungerar sökannonser

När du använder Google Sök kan annonserna visas bredvid eller ovanför relevanta sökresultat. Oftast baseras annonserna på sökningen du just gjorde och var du befinner dig. Om du till exempel gör en sökning på ”cyklar” kanske du ser annonser om cyklar till salu i närheten av dig.

Andra gånger använder vi ytterligare data, som tidigare sökningar eller webbplatser du har besökt, för att visa relevantare annonser. Eftersom du redan har sökt på ”cyklar” kommer du kanske, om du nu söker på "semester", att se sökannonser för resmål där du kan cykla på semestern.

Google Annonser i Gmail markerade med gult

Så här fungerar annonser på YouTube

När du tittar på ett videoklipp på YouTube kanske en annons visas före videoklippet eller på videosidan. Annonserna baseras på de videoklipp du har tittat på samt annan data, bland annat dina senaste sökningar på YouTube.

Om du till exempel söker på ”modetips” eller tittar på skönhetsrelaterade videoklipp kanske en annons om den senaste skönhetsserien visas. Dessa annonser är ett stöd till de som skapat videoklippen du tittar på.

Du kan hoppa över många YouTube-annonser om du inte vill titta på dem.

YouTube-videoklipp av en glad kvinna med en popup-annons för trendiga solglasögon

Så fungerar annonser på Gmail

Annonserna i Gmail grundas på data från Google-kontot. Vilka typer av annonser som visas i Gmail kan påverkas av aktivitet i andra tjänster från Google, till exempel YouTube och Sök. Google visar inte annonser utifrån nyckelord eller e-postmeddelanden i din inkorg. Ingen läser din e-post i annonssyfte.

Webbläsare med en profilbild och en annons för en snygg grön väska

Så fungerar annonser på Googles partnerwebbplatser

Många webbplatser och mobilappar samarbetar med oss ​​för att visa annonser. Dessa annonsörer väljer att visa vissa annonser för olika ”tittartyper” baserat på personliga uppgifter som våra användare har delat med oss ​​och data som vi samlar in om dina aktiviteter på nätet: till exempel ”män 25–34 år som är intresserade av att resa”.

Vi kan också visa annonser baserat på webbplatser som du tidigare har besökt – till exempel kan du se en annons för de röda skorna du har lagt till i kundvagnen i en webbutik men beslutat att inte köpa. Vi gör det däremot utan att avslöja några personliga uppgifter, såsom namn, e-postadress eller faktureringsinformation.

Ta kontroll över annonserna som visas på Google

Vi ger dig verktyg för att styra vilka typer av annonser du ser oavsett om du är inloggad eller utloggad.

Surfplatta med Annonsinställningar och en annons för solglasögon

Styr annonser utifrån vad du föredrar

I dina annonsinställningar kan du styra annonserna utifrån vilka ämnen du är intresserad av. Om du till exempel använder inställningarna i Anpassning av annonser för att berätta för Google att du gillar popmusik, kanske du får se annonser för kommande skivsläpp och konserter nära dig när du är inloggad på YouTube.

Om du stänger av Anpassning av annonser medan du är inloggad slutar vi visa dig annonser relaterade till dina intressen på Googles tjänster samt på webbplatser och appar som samarbetar med oss. Om du är utloggad och stänger av Anpassning av annonser påverkas endast Googles tjänster där annonser visas.

Google-annons för en grön bil med en ljud av-knapp högst upp

Ta bort annonser du inte vill se

Du kan ignorera många av annonserna som visas via våra partnerwebbplatser och appar. Välj krysset i annonsens hörn för att ta bort annonser som du inte längre tycker är relevanta.

Bilannonser kan till exempel vara användbara när du letar efter en ny bil, men när du väl åker i ditt nya fordon är du förmodligen inte lika intresserad av att se annonser om bilen du precis köpt.

Beroende på om du är inloggad och dina inställningar för annonser, påverkar styrningen alla enheter där du är inloggad för webbplatser och appar som samarbetar med oss.

Du kan också blockera annonser utan att logga in med hjälp av Blockera den här annonsören på Google-tjänster som visar annonser.

Annons för solglasögon med en informationsknapp högst upp till höger

Läs mer om vilken data vi använder för att visa annonser

Vi vill hjälpa dig att förstå vilka data som används för att visa annonser. Varför visas annonsen? är en funktion som gör att du kan klicka på ett meddelande och ta reda på varför du ser en viss annons. Till exempel kanske du ser en annons för en klänning för att du har besökt modewebbplatser. Eller om du ser en annons för en restaurang, kanske det beror på var du befinner dig. Den här typen av data hjälper oss att visa dig annonser om saker som kan vara användbara. Kom däremot ihåg att vi aldrig delar data med annonsörerna.